STRES ve SAĞLIK (Stress and Health)

 

 

Stres, günlük yaşantımızda karşılaştığımız zorlukların getirdiği belirti veya semptomların toplamıdır. Değişik kişileri değişik şekilde etkiliyebilir. Baş ağrısı veya migren gibi hafif semptomlarla kendini göserebileceği gibi, anxiety, panik atak ve depresyon tipinde ağır durumlara da götürebilir.

 

Stres, bir çok değişik faktörlerden kaynaklanır. Duruma ve kişiye bağlı olup hepimizi değişik ağırlıkta ve derecede etkiler. İlk önce kişinin kendisini ihmal etmesi, iyi beslenmemesi veya yeteri kadar eksersiz yapmamasıyla başlayabilir. Fakat hayatı ciddi bir şekilde etkiliyen değişikliklerin karşımıza anıden çıkmasıyla da stres tetiklenmiş olabilir. Örnek: ayrılık, kayıp, hastalık, ölüm veya büyük bir finans sıkıntısı ve üzüntüsü vb. Uzun vadede stresin sağlığımıza zararlı olmasının sebepleri arşında panik atak, ve depresyon gibi akıl hastalıklarını beraberinde getirmesidir. Stres ayrıca şeker, kalp, damar hastalıkarı ve vücut bağışıklık sistemin zayıflamasına ve vücudun enfeksiyon ve hastalıklara daha çabuk yakalanmasına, ve vücudun sık sık yorgun hissetmesine sebep olur.

 

Bilim adamlarının yayınladığı son araştırmalara göre (British  Medical Journal) ufak dozajdaki bir stresin bile kalp krizi veya felç olma rizikosunu % 20 artıriabileceği tespit edilmiştir.

 

 

STRESİ ANLAMAK YENMEK ve ÖNLEMEK

 

Hızla değişen dünyanın insan şagiliği üzerindeki faturası büyüktür. Sağlıklı bir yaşam sitili-dengesini tutturamadığımız zaman önce stres kapısı açılır, ve peşinden endişe, kaygı, korku, panik atak, depresyon, zararlı bağımlılıklar (kumar, bahis, esrar, alkol, sıgara), istenmiyan davranışlar (sinirlilik, kızgınlık) insanlarla geçimsizlik, eşler arasında iletişim problemeleri vb başlar.

 

Kişinin kendi yaşam sitilini ve dengesini sık sık gözden geçirmesi, hayatındaki ana stres kaynakların tesbit edilmesi, günlük stres birikimini kontrol altında tutacak ‘stres azaltma ve rahatlama’ tekniklerini öğrenip sık sık uygulanması (anında rahatlama teknik, dayaframatik derin nefes alma metodu, bireysel hipnoz vb) kişinin kolayca öğrenebileceği ve uygulabileceği önlemler arasındadır.

 

Duygusal negatif stres durumlarda (kaygı, endişe, üzüntü, korku, panik atak, depresyon vb) problemin kökü veya sebebi tespit edilmesi, anlaşılması ve çözülmesi için uzman bir stres pratisyenden veya psikoterapist’den (NLP-CBT) yardım alınması çok çok önemlidir.

 

Not: Kronik stres sorunu olan kisilerin ilk önce kendi GP’lerine danışmaları tavsiye edilir.

 

 

ŞEVKET GÜL, Uzman Pratisyen Psikoterapist. Jan 2013