PISKOLOJIK MÜDAHALE UTANGAÇLIĞI - stigma NLP-CBT Mudahale
Sunan: Sevket Gul Dec 09, The Turkish Times, London
Kişinin yaşadığı psikolojik sorunları, çevreden çekindiği için dile getirememesi ve tedaviyi kabul etmemesi çok yaygın bir problemdir. Peki stigma olarak adlandırılan bu durumu oratadan kaldırmak için neler yapılabilir?
Konu hakkında görüştüğümüz CBT-NLP pratisyen uzmanı Şevket Gül, bu durumun tamamen eğitimsizlikten kaynaklandığını belirterek, açıklamalarına şu şekilde devam etti;
Stigmanin (piskolojik destek arama utangaçlığı) hala toplum içinde yuva yapmaya devam etmesinin en büyük sebeplerinden en önemlileri şu başlıklardan oluşmakta;
Bir önceki nesillerden ezbere teslim alinan, insan sağlığı (akil-zihin) ile ilgili ve yetersiz kaynaklanmadan oluşan yanliş, hatalı ve eksik olan inançlarımızın halk dilinde hala kullanılmaya devam edilmesi, yani otomatik etiketlenmelerdir.
Beyin, akıl, zihin, ruh ve benzeri konular ile yakından ilgilenmek fobiasinin-tabusunun da çok büyük bir payı vardır.
Üşütmüş, keçileri kaçırmış, aklını oynatmış, deli, aptal, budala ve bu gibi kavramları-ifadeleri de kullanmaya devam etmemiz çok yanlıştır. Sağlığımızın üzerinde negatif bir tesiri vardir. Bilhasa çocuklarımızın üzerinde brakacagi yanlis degerlendirme, anlam ve mana cikarma, onlarin hayatta basarili olmasini negatif bir sekilde etkiler. Bu tip etiketlerin golgesinde buyuyen cocuk, bilincaltindan bu tip kavrama inanmaya baslar. VE oylede gelismeye, kisilik kazanmaya ve davramaya baslar. Cok dogrudur. Çağdaş piskoloji biliminde (CBT-NLP) de bu tip ifadelerin kullanilmasinda asla yeri yoktur.
Piskolojik tedavilerin basariyla kullanildiklari alanlar arasinda:
Korku, endise, panik atak, deprasyon, kizginlik, stres, aile sistemi ve partnerler arasindaki iliskiler, fobialar, travmalar, cinsel iliski sorunlari, hastlik ve olum korkusu, kayip-olum acisi, sucluluk, pismanlik, ozguvensizlik, kiskanma, ucma korkusu, tikler, kumar, bahis, uyusturucu bagimliligi aklimiza ilk gelenlerdir......
Çözüm
Eğitim, eğitim ve eğitimdedir.
Halkımızın, bu tip 'geriye çeken" stigmalari yenebilmesinde, medyanında (gazete, radio, TV) büyük katkısı olacaktır.
Vatandaşlarımız, bu zorunlu, hayat ve istikbal kurtaracak CBT-NLP (Cognitive Behaviour Therapy) müdahale kanalına başvurdukları taktirde; Kaynaklanma, bilgilenme, öğrenme, durumlarına yeni bir bakış açısıyla bakma, takıntılarına doğru bilimsel bir mana verme, etki-tepki kavramını anlama, danışmanla bir tim oluşturma fırsatı ve çözüm getirecek stratejiler üretme fırsatı olarak bakmaya basliyacaklardir. Geleneksel, pisikolojik stigmanin da yavaş yavaş ortadan kalkmaya başladığını görecekler simdi.
Halkimiza dusen gorev;
Bu konuya karsi utangacliklari-cekingenligi yenmek icin GP den ilk adimda yardim-destek alabilirler. Internetten, kitaplardan, seminerlerden, mediadan vs, piskolojik tedavi ve danismanligin faydalari konularinda kendilerini daha genis haberdar edebilirler.
Ilave bilgi icin
Kontakt: NLP-CBT Uzman pratisyen, Sevket Gul. Tel: 020 8886 1119, E-Mail: gulshev@aol.com or info@mindbodyresources.com