FOBIA-KORKULARMIZI ANLAMAK ve TEDAVILERI

 

Sunan: SEVKET GUL. Uzman Pratisyen. Eylul, 2010, Londra

 

Akil ve Zihin Saglik Haber Serisi...

 

 

1.Ucmak 2.Yukseklik 3.Kapali Alanlar 4.Agorafobia-Acik Alanlar 5.Sosyal 6.Su-Bogulma 7.Olum 8.Fare! vs. korkularimiza CBT ve NLP mudahale

 

Fobia’yi kisa olarak, `dusunce kokenli olup irasyonalca-irade disi sergilenen ve kroniklesmis korkudan kaynaklanan tepki veya davranislarimiz ` olarak tarif edebiliriz.

 

Halkimizin onda biri fobia dedigimiz psikolojik rahatsizligi tasimaktadir. Kadin nufusunda daha yagin gorunen bir takintidir. Fobia-korku problemlerine psikolojik mudahale yapilmazsa kisisel, is, profesyonal, sosyal ve aile hayatimizin kalitesini ciddi bir sekilde dusurur.

 

Bu seride “Ucmak Korkusuna” bilimsael bir acidan bakarak en basarili ve etkin tedavi yontem ve mudahele cesitlerine kisa bir sekilde deginmeye calisacagiz.

 

Halkimizin cok hakli olarak bilmek istedikleri soru-cevap sudur; “Gercekten, fobia-korkularimizi kokunden sokup tamamen kafamizdan silebilecek psikolojik- tibbi bir mudahale yontemi varmi? Evet vardir. Hem de hapsiz bir tedavi! NLP ve CBT (cognitive behaviour therapy) bilimleri yontemleriyle, gunumuzun artik siradan sayilip yapilan kalp, bobrek, ciger vs organ nakli mudahaleleri gibi basarili ve kalici oluyor.

 

 

Ucmak Korkusu Nedir?

 

Ucmak korkusu ucaklarla ilgili olabilecegi gibi, kisilerde yatan daha derin ve tamamen baska kokenli psikolojik travmalar-problemlerden de kaynaklanabilir. Ornek: Panik Atak, klostrofobia (kapali alanlar) ve PTSD (kronik bir travma sonrasi sergilenen negatif dusunceler, duygular ve davranislar zinciri).

 

Ucak yolculugundan kaynaklanan korkular arasinda: Ucak dusmesi, olmek, yukseklik, dar ve ufak bir alanda kapanmis olmak, bogulma, kotu hava sartlari, panikleme-kontrol hakimiyetini kaybetmek, havada rahatsizlanma, bayilma ile gelebilecek mahcup olma utangacligi, sevdiklerinden-emniyet verenlerden uzak olmak veya kalp krizi gecirmek gibi benzeri hayali dusunceler vs...

 

Ucak yolculugundan kaynaklanan korkulari iki anlam altinda degerlendirebiliriz;
a). Birincisinde kisinin icinden-dusuncesinden kaynaklanan ‘ic felaketlerin’ yasanma olasalagi. Yani kisinin tamamen kontrolden cikma durumu!.
b). Ikincisi de’dis etkenler’ kontrolunun elden cikmasidir. Ya ucak’a bir sey olursa? ve buna benzer hayal kokenli korkular, kaygilar ve endiseler.

 

 

Ucmak Korusunun Sebepleri

 

Daha onceden yasanmis (veya ogrenilmis) cok ‘urkutucu’ bir tecrubenin urunudur diyebiliriz. Yani sugurlu veya suguralti yontemiyle takinti aklimizda yerlesmis olabilir.

 

Zamanla dusunce kokenli bu tip negatif degerlendirmeler otomtiklesiyor ve hep olumsuz acidan bakmak da bir aliskanlik haline geliyor. Hayat streslerrimiz de bardagini tastigi zaman tepkisi otomatiklesmis eski korkular su ustune cikarak kronik fobiaya donusur.

 

 

Tedavi

 

En etkili tedavi NLP ve CBT (cognitive behaviour therapy) bilimsel psiko yontemleridir. Bu yontemlerle kisinin korku ile ilgili “Dusunce-Duygu ve Davranis” arasindaki iliskiler yeni bilgilenme, yeni algilama, degrlendirme, daha mantiki mana-anlam cikarma kaynagi kazandirilarak, fobia-korkular konusma ve ozel mudahale teknik ve metodlarla tesirsiz bir hale getirilerek ortadan kaldirilir.

Ozel rahatlama (relaxation) ve derin nefes teknikleri de (Diaphragmatic Breathing Technique) ucmak fobiasinin kontrolunde buyuk faydalari vardir.

Ucmak korkusundan kaynaklanan fobialar kisa 2-3 seansta tedavileri yapilir. Simdi.

 

 

Sept 2010
Sevket Gul-London
BSc, NLP MP, BABCP

 

 

Not: Fobi-korku takintilari olan kisilerin ilk yardim duragi GP leri olmalidir.

 

 

Tedavi icin daha fazla biligi: Uzman pratisyen Sevket Gul. Tel: 0208 886 1119.
Web: www.mindbodyresources.com E-Mail: gulshev@aol.com or info@mindbodyresources.com