ESRAR İÇEN ÇOCUKLARDA ZEKA (IQ) GERİLEMESİ...
Genç yaşta esrar bağımlılığına yakalanan çocukların yetişkin yılları zekalarında (IQ) %10 civarında bir gerilemenin olduğu tesbit edilmiştir (Institute of Psychiatry, National Academy of Sciences, Maudsley NHS Foundation Trust, DrugSope Charity vb UK ve USA’da yapılan uzun süren test ve araştırmalara göre).
11-15 yaşlarındaki çocuklarda beynin ana gelişmesi ve büyümesi bu yıllara da tesadüf ettiği için, zararlı toksik maddeleri içeren esrar (cannabis), henüz biolojik gelişmesi bitmemiş genç ve hassas çocuk beynine en büyük zararı bu dönemlerde veriyor. 2011 yılında, İngilterede okul çağındaki, 11-15 yaşlarında esrar kullanan çocukların oranı %10 olduğu tespit edilmiştir. Paranoia ve schizophrenia gibi akıl hastalıklarına zemin hazırladığı bilinen esrarın, okul çağında içilmeye başlanması, ileri yıllarda, yani yetişkinlik çağında hafıza (poor memory) buzuklukların gelişmesine de sebep oluyor. Dikkat: Orta yaşlarda hafıza problemleri geliştirmek, emeklilik yıllarında Alzheimer-dimentia (bunalma) hastalığın daha erken başlamasına ve gelişmesine tetikliyici bir faktör olabileceği de, neurosciences uzmanları tarafından teyidi edilmiştir. Bize verilmek istenen mesaj şudur: Okul çağında başlayan esrar bağımlılığı akıl-zihin sağlığı üzerineki tesirlerin faturası (paranoia, schizophreania, hafıza bozukluğu, yani zeka (IQ) seviyesindeki gerileme, emeklilik yıllarında da devam ediyor-erken bunalma)!
DÜŞÜK IQ (ZEKA) İLE GELEN KAYIPLAR
Bir insanın zeka seviyesi ve ölçüsü, yani IQ ile, kişinin hayattaki başarısı arasında büyük bir bağlantısı vardır. Örnek: Yüksek öğretime girmek, hayat boyu toplam gelir-kazancın seviyesi, daha iyi bir işe (career) girmek, işlerindeki performans seviyesi, kalp hastalıkaları geliştirme eğimliliği veya daha erken gelen ölüm vs; esrar kullanmayla IQ seviyesinin %10 düşmesi arasında bir baglantının olması, bize esrarcı gençlerimizin ileri yıllardaki akıl-zihin sağlığı durumları hakkında alarm zillerini yüksek bir sesle çaldırmaktadır!
TOPLUMCA NE YAPABİLİRİZ?
Toplumca eğitim kampanya faaliyetlerinin, okul çağında (beynin henüz biolojik yapısını tamamlamadığı yıllar) esrar, sigara, alkol, kumar vb zehirine erken bağlanan çocuklarımızı hayatları boyunca bekleyen akıl-zihin ve vücut hastalıkları tehlikesinin ve riziko faktörlerin, daha iyi ve etkli bir şekilde okullara, çocuklarımıza ve ailelerine ulaştırılması için, daha büyük gayretlerin gösterilmesi, ve daha etkin eğitim-iletişim kanal sayısının artırılması ve güçlendirilmesi gereklidir. Toplumumuzun, zararlı bağımlılık problemleri daha iyi ‘Anlamak-Yenmek-Önlemek’ konusunda da, daha sık, ve daha etkili seminerlere ihtiyacı vardır (benim görüşüm!).
PSİKOLOJİK TEDAVİLER
Esrar, alkol, sigara, kumar veya bahis bağımlılığına en etkin psikolojik müdahaleler arasında NLP, CBT ve Hypnotherapy metodları gelmektedir.
Not: Zararlı bağımlılık problemi olan kişilerin ilk önce kendi GP’lerini görmeleri tavsiye edilir.
ŞEVKET GÜL, Uzman Pratisyen Psikoterapist. Jan 2013