EKSERSİZİN STRES ve PSİK. HASTALIKLARA FAYDASI

 

Doktora daha az görünmek istiyorsak, daha dengeli ve sihhatli bir yaşam kalitesine kavuşmak arzusundaysak, günlük yaşam programımıza exersizi veya sporumuzu da dahil etmek zihin-vücut sağlığımız için çok çok önemlidir. Dengeli bir ‘lifestyle’ elde etmek için; iş, istirahat, eğlenme ve düzenli bir gıda rejimine ilavetten eksersiz yapmanın insan vücuduna ve psikolojisine olan faydaları malümdur.

 

 

Yüzme eksersizin farkı

 

Yüzme ile eksersiz yapıldığı zaman vücudun bütün kaslarını kullanmış oluyoruz. Hiç bir başka ekersiz veya spor faaliyetlerinde bunu elde etmek mümkün değildir. Yüzme her yaş grubun kolayca iştirak edebileceği çok popüler bir ekersiz-spor faaliyetidir. İngilterede toplumun en çok iştirak ettiği spor ve eksersiz faaliyeti de gene yüzmedir. Ingilterede yaşıyan Türk toplumuna ne yazık bu sağlıklı alışkanlık henüz yayılmış değildir! Turkiyeli halkımız, bölge belediyelerin yüzme ile ilgili geniş kapsamlı daha sağlıklı bir yaşam için teşvik ve destek programlarından da tam faydalanmıyor diyebiliriz.

 

 

Sağlımıza kazançları

 

Haftada muntazam iki defa yüzme havuzuna gidenlerin sağlık kazançları şöyle sıranabilir; 1.Yüzme günlük yaşam stres birikimini azaltır 2. Daha güçlü bir kalp ve ciğer sistemi geliştirir 3. Bütün vücut eklemlerine esneklik kazandırır 4. Bel ve sırt ağırılarını azaltır 5. Vücut kaslarını kuvvetlendirir 6. Vücuda direnç ve canlılık getirir 7. Sindirim sistemini çalıştırır-iştah açar 8. Daha düzenli uyku sağlar 9. Hastalıklara karşı vücut direncini artırır Örnek: Soğuk algınlık, grib vb 10. Psikolojik ve fiziksel ‘formunda hissetme’ duygusunu kazandırır 11. Fazla kilolarin atılmasında faydası ve katkısı var vb….

 

 

Su korkusu-fobisi!

 

Genellikle geçmişte-çocuklukta yaşanan negitif bir tecrübe sonucu geliştirilen suya grime korkusu, utangaçlık veya özgüvensizlikten kaynaklanan ‘su fobisi’ halkın % 10-20 sini etkilemektedir. Bu tür psikolojik takıntılar NLP, CBT ve Hypnotherapy vb psikolojik tedavilerle bir-iki seansla kolaylıkla mudahalesi yapılabiliyor.

 

 

GP’lerin tavsiyesini dinlemek

 

GP’lerimiz; eksersizin veya yüzmenin sağlımızın üzerindeki pozitif katkılarını halkımıza devamlı hatırlatmaktadırlar. GP’lerimizin bu tavsiyelerine tam uyarsak sık sık hasta olma şansını da azaltmış oluruz. Pratisyen psikologlar adına da; ruh ve psikolojik sağlımızın daha iyi olmasını istiyorsak, ekseriz-yüzme faaliyetlerine daha önem verilmesini ve ciddiye alınmasını tavsiye ederiz. Günlük yaşam stresini üzerimizden atmak, daha sağlıklı bir zihin-vücuda sahip olmak, daha formunda ve taze hissetmek istiyorsak, çocuklarımızın sağlıklı yaşama disiplinini ögrenmelerini, okullarında, derslerinde daha başarılı, kötü-zararlı alışkanlıklardan (sigara, esrar, alkol, kumar) uzak kalmalarını ve daha uzun ömürlü olmak istiyorsak; haftada en az iki defa yüzme havuzuna gitmeyi ihmal etmiyelim! “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur”

 

 

Pratisyen Psik. SEVKET GUL 24 April, 2012, London