Stres ve Depresyonu Önlemek için 10 adım 

(Stress and Depression Prevention in 10 Steps)

 

 

Enternasyonel Stresle Mücadele Birliği (International Stress Management Association, İSMA), 6 Kasım 2013 tarihini, stresle mücadele ve etkinlikler günü olarak ilan etmiştir.  İSMA'a göre,  İngiltere'de hızla değişen yaşam-ekonomik koşullardan dolayı, stresten kaynaklanan hastalıkların sayısının son 4 yılda iki katına çıktığı tespit edilmiştir! Stresle mücadele ve kontrol altında tutabilmek  için, ilk önce stresin nerden kaynaklandığı tespit edilmesi ve kişilerin zihin ve vücut rahatlama tekniklerini öğrenip bunları devamlı ibadet yapar gibi uygulamaları çok önemlidir.

İSMA-İnternational Stress Management Association'un stres ve depresyonu önlemek için tavsiye ettiği 10 basamağı şöyle özetliyebiliriz:


1. Zamanı iyi değerlendirmek

Günlük yapaılacak işleri önem sırasına göre planlamak. Hoş olmayan fakat yapılamsi zaruri olan işleri atlamak en büyük bir stres kaynağıdır.  Zevksiz fakat çok önemli işler ilk önce yapılmalıdır.


2. Sağlıklı bir lifestyle

Sağlığa iyi gelen gıda, bol eksersiz, 8 saat uyku, ve kaliteli istirahat içeren bir lifestyle takip edildiği zaman vücut ve zihin strese karşı daha dayanıklı oluyor.


3. Kendi limitini bilmek

Herşeyi yapmayı, her yere yetişmeye çalışmamak  ve bütün mesuliyeti üzerine almamak. İş bölümü talebinde ısrar etmeyi bilmek çok önemlidir.


4. Stres tetikleyecilerini bilmek

Seni en çok üzen şeyin ne olduğunu tespit etmek, düşünme ve davranış  ve reaksiyon şeklini değiştirmek.


5. çelişkilerden uzak durmak

İnsan ilişkilerinde, her iki tarafın kazançlı çıkacağı (win-win) bir yanaşım ve tavır almak.  Zararlı tartışma ve münakaşa ortamlarından uzak durmak.


6.  Kabullenmek

Zor durumları değiştirmek her zaman mümkün değildir. Durumu kabul ederek, kontrol altına alabileceğin işler üzerinde odaklanmak.


7. Pilleri tazelemek

Gün boyunca bol bol istirahat ve rahatlamak için vakit ayırmak. Anında zihin rahatlatan, 1. Zen-Breathing (5 dakika) ve 2. DBT-Dayaframatik rahatlama tekniklerini (10 dakika) öğrenmek (SG). Senelik tatillerin, minimum kesintisiz 15 günlük olması çok çok onmelidir.


8. Sosyalleşmeyi unutmamak

Arkadaş çevrenle bol bol sosyaleşmek, güzel vakitleri, dertleri ve sıkıntıları paylaşmak vücudun bağışıklık sistemine iyi gelir.


9. Başka perspektiften görmek

Problemlere değişik açıdan bakmaya öğrenmek. İkili ilişkilerde, durumu diğer kişinin perspektifinden veya gözünden de bakmaya alışkanlık haline getirmek.


10. Zararlı bağımlılıktan kurtulmak

Alkol, nikotin (sigara), ve fazla kafinden (caffeine) uzak durmak. Alkol depresyonu, kafin ve nikotin vücudun strese karşı reaksiyonunu negatif etkiledği gibi, anxiety'nin artmasına sebep olabiliyor. Kumar ve bahis gibi bağımlılıkların kölesi olmamak.


Özet olarak:  Stresin nerden kaynaklandığı tespit edilmesi ve kişilerin zihin ve vücut rahatlama tekniklerini öğrenip bunları gün boyunca bir ibadet disipliniyle devamlı uygulamaları çok çok önemlidir. 


NOT: Stres veya depresyon problemleri olan kişilerin uzman ve deneyimli bir pratisyenden (NLP, CBT psikoterapist, Hipnoterapist, hayat koçu) destek almaları faydalı olur. Ayrıca, ilk önce kendi GP'lerine görünmeleri de tavsiye edilir.


Uzman Pratisyen ŞEVKET GÜL, Oct 2013, London