PSİKOLOGA GİTME TABUSUNU BİRLİKTE YIKALIM
Halk arasında güzel bir deyim vardır : “Yakına erinme, uzağa yorulma.” diye.
Yani psikolojik rahatsızlıklara en başında uzman yardımı alınarak rahatlıkla çözüm bulmak mümkünken, bizim insanımız içinde yaşadığı toplumdan utanarak bu tedaviyi geciktirmektedir. Halbuki tam bir gizlilik ve mahremiyet içinde verilen bu psikolojik tedavi hizmeti (NLP-CBT) zamanında alınsa, birçok psikolojik sorun tereyağından kıl çekme rahatlığıyla çözülebilecektir. Ne yazık ki birçok hastamız yaralar ancak kangren olduktan sonra bizim kapımızı çalmaktadırlar. Dolayısla zamanında müdahaleyle bir veya iki seansta rahatlıkla tedavi edebileceğimiz bir psikolojik rahatsızlık, sekiz-on seansta ancak tedavi edilebilmektedir.
Halkımızın psikolojik tedaviyi geciktirmesinin bir başka sebebi de İngilizce bilmediği için psikologa derdini anlatamayacağını zannetmesi, tercüman çağrılması durumunda ise sırları başkaları tarafından öğrenilecek diye korkulmasıdır. Ne yazık ki toplum içinde halka bire bir hizmet veren özel Türkce konusan psikologların-pratisyenlerin varlığından çoğu insanımız haberdar değil.
Halkımızın psikolojik tedaviyi geciktirmesinin bir başka sebebi de panik atak ve bilhassa depresyon gibi artık çağımızın hastalığı olmuş, her dört insandan birini etkileyen rahatsızlıklar dolayısıyla “deli, usutmus, aklını kaçırmış vb.” etiketlerle damgalanma korkusudur. Bu tür önyargıların yıkılması, psikolojik tedavinin gizlilik esasıyla yapıldığının halka anlatılması son derece önemlidir.
Bu noktada halkın aydınlatılması için başta eğitimcilere, basın yayına, GP ve sağlıkçılara büyük görev düşmektedir.
Derdini söylemeyen derman bulamaz!
“Derdini söylemeyen derman bulamaz.” bizim güzel ve anlamlı bir atasözümüzdür .Hele de içinizi döktüğünüz kişi konunun uzmanı bir akil-zihin saglik pratisyen psikologsa derdinize çare bulmanıza hiçbir engel yok demektir. Yeter ki İngilizlerin “nip in the bud” sözüyle anlattıkları “bir hastaligin önüne daha başlangıçta geçmek” yolunu tutarsak korkacak bir şey yok demektir.
Endişe, üzüntü, travma, korku, fobia, seksüel takıntılar, eş/partner takıntıları, panik atak, depresyon, zararlı bağımlılıklar-esrar, kumar, bahis, alkol, sigara- vb., problemleri olan kişiler GP'lerine göründükten sonra müdahale yardımı için direk Zihin-Vucut Sağlik uzman pratisyen ŞEVKET Gül'le de temasa geçebilirler
M: 0781 640 5838, Ev:020 8886 1119, Web: info@mindbodyresources.com, Email: gulshev@aol.com
Adres: Palmers Green, N13 4QA
Pratisyen ŞEVKET GÜL
BSc, BABCP, Master NLP-CBT Practitioner
23 Dec 2011, London