İş Yeri Depresyonunu  Önlemek

(Preventing Workplace Depression)

 

 

Akıl-zihin sağlığı uzmanları ve organizasyonlarına göre (Mind) işyerinden kaynaklanan stres kişileri içki, uyuşturucu ve depresyona sürükliyor.

Çalışan yetişkin nüfusun  (%35) hayatlarındaki en büyük stresin iş ortamından geldiği tespıt edilmiştir. Yani, işyeri kaynaklı stres, finansal problemler (%30) ve sağlık kaynaklı problemlerden (%17) daha önde gelmektedir!

Mental Health Charity, Mind'a göre; çalışan nüfusun onda altısı  (6/10) iş saatinden sonra kendilerini içkiye veriyor. yedide biri de (1/7) gündüzleyin stresi içkiyle gidermeye çalışıyor.

Akıl-zihin sağlığı organizasyonu Mind'a göre; iş stresinden kaynaklanan, kendilerine zarar verme (intihar düşünceleri olanların) oranın %7 olduğu, ve bu rakamın 18-24 yaş grubundaki genç işçi nüfusunda %10 çıktığı görülmüştür.

İş sahipleri ve firmalar da, işyerdinden kaynaklanan stres hastalıklarından dolayı üretim-ekonomik verimin-kaybı sıkıntısını çekmektedirler. İşçilerin %20 sinin iş stresi bağlantısından dolayı işlerine sık sık gitmedikleri de saptanmıştır.

Diğer önemli bilimsel araştırmaların raporunda da; çalışan nüfusun onda biri (1/10) iş stresinden dolayı işlerinden istifa ettikleri, ve diğer geri kalan nüfusun %25 nin istfa etmeyi akıllarından geçirdikleri saptanmıştır.

Genellikle, işçilerin patronlarıyla iş streslerini konuşma cesaretinin olmadığı da (işlerini kaybetme tehlikesinden!) raporlarda dikkati çekmektedir.


İşverenlere ve firmalara düşen görevler

 

Mind organizasyonuna göre, işyerlerinden kaynaklanan akıl ve zihin hastalıkları (stres, endişe, korku, panik atak depresyon vb) işverenlerin ve iş sahiplerin daha ciddiye almaları gerektiği bir sağlık konusudur. Bu alanda işverenlerin daha fazla ilgilenmeleri, işçilerine stres ile mücadele konularda destek ve eğitim vermeleri için gerekli kaynak ayrılması, ve işyerinden kaynaklanacak stres ortamın azaltılması ve önlenmesi için tedbirlerin alınması çok önemlidir. Aksi takdirde işyeri stresin işverenlere getireceği ekonomik zarar ve kayıbın faturası çok daha yüklü olur!

Altıda bir (1/6) işçinin işyerinde stres, anxiety ve depresyon yaşadığı kesinleşmiş olmasına rağmen,  yapılan anketlerde işverenlerin-müdürlerin- yeteri kadar devletten bu konuda gerekli veya yeterli eğitim ve destek görmedikleri yanıtlanmıştır.


Yapılan ankete, işçilerin işyeri stresi ile nasıl mücadele etikleri sorusuna cevap olarak; çoğunluğunun uyku hapları, anti-depresyon ilaçlar veya sigarayla idare etmeye ve stresi bastırmaya çabaladıkları öğrenilmiştir!

  

İşverenler nasıl yardımcı olabilir?

 

İşyerinden kaynaklanan stres, endişe, korku, panik atak ve depresyon vakalarını, işverenler, işçilerin iş yerlerinde ve evlerinde uyguyabilecekleri stres atma, zihin sakinleştirme ve vücut rahatlatıcı metod ve teknikleri öğrenmelerinde yardımcı olabilirler;

yani, işçileri için, stres yönetimi ile ilgili kurslar ve seminerler organize ederek.

Örnek: 'Beden-Zihin Meditasyonları' stres yönetimi, zihin ve vücut sağlığımız için çok faydalıdır. Öğrenilmesi çok kolay olan bu stresle müdahale yöntemine örnek olarak aşağıdaki üç çeşidini özetliyebiliriz:


1.  Zen Breathing (Zihin sakinleştirme ve rahatlatma, ve konsanteryi geliştirmek):  5 dakika süreli.

2.  DBT Breathing (Dayaframatik Nefes Tekniği: Zihin-beden rahatlama, ve sakinleşme): 10 dakika süreli

3.  Progressive Mind-Body Relaxation (Kademeli zihin-beden rahatlama, ve kaliteli uyku tekniği: Bireysel-hipnoz olarak da kullanılabilir: 20 dakika süreli.


Zihinsel, fiziksel ve ruhsal rahatlama tekniklerin faydalari


1. Stress giderir 2. Kaygı, endişe ve muhtelif korkuları azaltır 3. Uyku kalitesini artırır 4. Sosyal ilişkileri iyileştirir ve geliştirir 5. İç huzuru kazandırır 6. Yaratılıcılığı ve sezgileri uyandırır 7. Odaklanma yeteneğinin artır 8. Konsantrasyon kabiliyetini geliştirir-öğretir 9. Yüksek tansiyona iyi gelir ve kan basıncını düşürür 10. Bağışıklık sistemini güçlendirir 11. Yorgunluk giderir 12. Kalp çarpıntısını hafifletir 13. Daha az yargılayıcı olmayı sağalar 14. Erken yaşlanma sürecini engeller 15. Ruhunuzla,' öz ' unüzle bağınızı güçlendirir


Psikolojik terapi-müdahale gerekli olursa, uzman bir pratisyen-psikoterapisten destek alinmalidir..

NOT: Depresyonla ilgili ilave soru sormak veya yardima ihtiyaci olanlarin, benimle emailden de temasa gecebilirler:  Email:gulshev@aol.com


Uzman Pratisyen ŞEVKET GÜL, Oct 2013, London