İçine Kapanmak Depresyonu Getiriyor

(Isolation leads to Depression)

 

 

Düşündüklerini paylaşmamak yani içine kapanmak, zihin ve vücut sağlığına zararlı olduğu uzun zamandan beri bilinmektedir.

En son bilimsel çalışmaların sonuçlarına göre (Harvard University, Rochester University, Journal of Psychosomatic Research) nasıl hissetiklerini saklıyanaların, duygu ve düşüncelerini rahatlıkla paylaşanlara nazaran, daha çabuk hastalanma, depresyona düşme ve, erken ölme rizikolarının %35 arttığı gözlenmiştir. Ayrıca bu rizokonun kalp hastalıklarına yakalanma %47, ve kanser hatalıklarına yakalanma %70 kadar arttığı da görülmüştür.


Bağışıklık sistemini zayıflatıyor


Düşünduklerini, hislerini ve duygularını paylaşmayanların içlerinde büyüyen sıkıntıyla savaşabilmek için kendilerini alkol, sigara, zararlı yiyecekler (junk food), kumar, bahis vb zararlı bağımlılıklara kaydıkları, veya psikolojik problemeleri; agresivlik, sınırlılık, kızgınlık, korku, panik atak ve depresyon, sexuel problemler, veya vücut hastalıkları; baş ağrıları, yüksek tansiyon, kalp ve kanser vb ciddi hastalıklarını geliştirme rizikosunu artırdıkları tesbit edilmiştir. Düşünceleri, hisleri ve duyguları bastırmakla gelen stres, kişide hormonsal dengesizliğin doğmasına, bunun da hücre dokuların zedelemesine yani kalp ve kanser hastalıkların doğmasında önemli sebeplerin arasındadır.


Pozitif ısrar ve davranış stres azaltıyor


Duyguları bastırmanın ve saklamanın tersine,  düşüncelerini ve hisslerini 'pozitif bir ısrar' veya davranışla ifade edenler ve dışarıya yönlendirenler stresin kendilerine getireceği negatif etkilerini azaltmış olurlar.

Kendilerini ifade etmeyi bilenlerde -faydalı ısrarcılık- beynin ön sol bölümünde pozitif duygu, his ve yakınlığı yöneten bölümde,  kan sirkülasyonun çoğaldığını bilim araştırmacıları tarafından tespit edilmiştir. Beynin ön sağ bölümü ise,  negatif duyguların kontrolü ile alakalı olup, düşündüklerini ve duygularını paylaşmayanlarda içine kapanıklık, korku ve devamlı hüzünlü veya depresif hissetmeyi tetikler.


Negatif duyguların sağlığa getirdiği zararlar


1. Sinirlilık: Kalp krizi, yüksek kolesterol     2.Hüzünlük: Bağışıklık sistemini zayıflatır, depresyon  

3. Ümitsizlik: Depresyon                             4. Korku:  Stres birikimi, PTSD, Fobi 

5. Suçluluk: İyileşme enerjisini azaltır         6. İç çelişki:Kanser


Tedavi


İçine kapanık bir kişinin (intrevert personality) duygularını ve düşüncelerini paylaşamama davranışını yenebilmesi için, önce içine kapanıklık davranışın kişiye hangi kaynaktan geldiğini tespit etmek lazım. Yani, genetik bir yapıdan mı, geçmişten taşınan bir travma etkisinin hala devam etmesinden mi, yoksa gelcek veya istikbal endişesinden mi? (şok, acı bir kayıp, taciz, hayal kırıklığı, suçluluk, pişmanlık, öz güvensizlik, utangaçlık, hastalık, ümitsizlik, korku, depresyon vb negatif duygu ve hisler....).  Özet olarak; Depresyon, kalp, tansiyon, kanser hastalıkları ve erken ölme, içine kapanan, duyguları ve düşünceleri paylaşmıyan ve dışarıya yansıtmayan kişilerde daha yaygın olduğu bililmsel araştırmalarca doğrulanmıştır.
Uzman ve deneyimli bir psikoterapist'in yardımiyle (NLP, CBT, psikoterapi, hipnoterapi müdahale yöntemleriyle) kişi içine kapanıklık problemini 2-3 seansla büyük bir derecede hafifletebilir.
Kişi, kendi  yaşam stiline (lifestyle) bir uzmanin yardimiyle gözden geçirip, yaşam  dengesinin kalitesini zenginleştirmek, artırmak, eğitim, insanlar arası-sosyal, kültürel, dayanışma, ilişki ve faaliyetlerini genişletmek için de devamlı yatırım yapılmasının büyük bir faydası vardir
NOT: Bütün hastalıklarda olduğu gibi 'içine kapanma' problemi olan kişinin önce kendi GP'sine danışması tavsiye edilir.


Uzman Pratisyen ŞEVKET GÜL, Oct 2013, London