Anxiety Hastalığı
(Anxiety Ilnness)
Telaş (Anxiety) hastalığı modern yaşamın getirdiği bir epidemiktir. Telaş hastalığın bir çok belirtileri vardır. Örneğin, gerekli olmadığı zaman uzun saatler çalışmak, hızlı yürümek veya hızlı araba sürmek, Önüne çıkan herkesle tartışman, senle birileri konuşurken onların sözünu kesmek, aynı anda birçok işle uğurasmak, süpermarket kuyruğunda sakinliğini kaybetmen, yerinde bir saniye bile duramamak vb.
Birçok insan telaş epidemiğe sebep olarak modern teknolojiyi suçlamaktadır. Bütün o cep telefonları, laptops, ipads veya tablets her zaman ve her yerde senle beraberler. Bütün bu yeni teknolojilerin getirdiği en büyük problem de insani tamamen yorgun brakmasıdır. Sağlığımızı etkiliyen bu telaş hastalığı ile baş çıkmak için en iyi çare 'yavaşlamayı' bilmektir. Fakat, iş, kariyer, aile ve sosyal baskılar altında yaşarken bu 'yavaşlama' nasıl sağalanabilir? Yavaşlamak için aşağıda bir kaç öneriye değineceğiz...
1. Gerçekçi Olmak
2. İş Yükünü Paylaşmak
İşinde veya evinde, yardım isteme alışkanlığını geliştirmek, ve iş bölümü yapmak. Vaktini sadece kendinin yapabileceği işin üzerine odaklanmak. Yanlız başına herşeyi yapmaya çalışmak sana hiç bir faydası olmaz.
3. Aynı Anda Birden Çok İşle Uğraşmamak
Aynı anda birçok işin peşinde koşmaktan vazgeçmek. Zaman, enerji ve konsantrenin sadece bir işin üzerinde odaklanmış olması. Örnek, yemek yerken TV izlememek, kitap okumamak veya müzik dinlememek. Yani, sadece yemeğinin bitirilmesine ve tadının çıkarılmasına odaklanmak.
4. Günlük Listeyi Azaltmak
Sınırsız günlük 'yapılacaklar listesi' yapan birisiysen, o kalabalık ve uzun listeden, yapılacak bir maddeyi düşürmek veya silmek. Bir iş daha az yaptığın için dünyanın sonu gelmez.
5. Bir Gününü Boş Geçirmek
Çok çok yoğun bir lifestyle yaşıyorsan, koşturmaktan fişi tamamen çek, evinde bütün gün pijamalarını üstünden çıkarma, çocukların varsa, onları bir günlüğüne bir akrabada bırak, veya tamamen değişik bir şey yap, sinemaya git, değişik bir kasabayı gez vb...
6. Hayattaki Öncelikleri Belirlemek
Boş vakitlerinde en çok yapmak istediğin faaliyetlerin listesini çıkar. Sana en çok yarıyanları ve zevk aldıklarını liste başına koy.
7. Anında Rahatlama Metot ve Tekniklerini Öğrenmek
Günlük stres birikimin azaltılması, hastalıktan daha hızlı toparlanma, anında sakinleşme ve kaliteli bir uyku elde etmek için beden-zihin meditasyonları sağlığımız ve sıhhatimiz için çok faydalıdır. Bana danışmanlık için müracaat eden her vatandaşımıza ücretsiz öğrettiğim bu hayat-sağlık hediyesi (life gift) üç bölümden ibarettir:
1. Zen Breathing (Zihin sakinleştirme ve rahatlatma, ve konsanteryi geliştirmek): 5 dakika süreli.
2. DBT Breathing (Dayaframatik Nefes Tekniği: Zihin-beden rahatlama, ve sakinleşme): 10 dakika süreli.
3. Progressive Mind-Body Relaxation (Kademeli zihin-beden rahatlama, ve kaliteli uyku tekniği): Bireysel-hipnoz olarak da kullanılabilir: 20 dakika süreli.
8. Meditasyonun Zihinsel-Fiziksel-Ruhsal Faydaları
1. Stres giderir 2. Kaygı, endişe ve muhtelif korkuları azaltır 3. Uyku kalitesini artırır 4. Sosyal ilişkileri iyileştirir ve geliştirir 5. İç huzuru kazandırır 6. Yaratılıcılığı ve sezgileri uyandırır 7. Odaklanma yeteneğinin artırır 8. Konsantrasyon kabiliyetini geliştirir-öğretir 9. Yüksek tansiyona iyi gelir ve kan basıncını düşürür 10. Bağışıklık sistemini güçlendirir 11. Yorgunluk giderir 12. Kalp çarpıntısını hafifletir 13. Daha az yargılayıcı olmayı sağalar 14. Erken yaşlanma sürecini engeller 15. Ruhunuzla, öz' unüzle bağınızı güçlendirir
Özet olarak: Zen Breathing, DBT ve Meditasyonun, zihin-beden-ruh sağlığın kişide dengede olmasını sağlamada büyük bir yararı ve katkısı vardır.
Telaş, endişe, kaygı ve stres sıkıntısı çekenlerin yardim veya destek icin kontak adresimiz: Email: gulshev@aol.com
Uzman Pratisyen ŞEVKET GÜL, Feb 2014, London